KARIJERNA PRIČA – ADNAN MEHREMIĆ – PREDAVAČ SYC 2022

ANNT član Adnan Mehremić priča nam svoju karijeru priču i poziva srednjoškolce da se prijave na  STEM Youth Camp 2022 (https://www.annt.ba/bs/article/89/stem-youth-camp-syc-2022 ). 

“Trenutno radim na poziciji Machine Learning Engineera u oblasti vještačke inteligencije. Moj radni dan započinje sastankom gdje sa timom diskutujem o zadacima koje smo radili prethodni dan i koje ćemo raditi taj dan kao i o mogućim blockerima. Dizajniranje sistema mašinskog učenja zahtjeva da inženjer mašinskog učenja analizira i organizuje podatke te optimizuje algoritme učenja kako bi kao rezultat dobio model mašinskog učenja visokih performansi. Kao najuzbudljiviji dio posla definitivno bih izdvojio razvijanje algoritama koji imaju sposobnost učenja i samostalnog donošenja predikcija/odluka. Za ovu oblast jednostavno morate biti multidisciplinarni jer zahtjeva znanja iz statistike, vjerovatnoće, strukture podataka, algoritama, programiranja, cloud servisa itd.

Za obavljanje posla Machine Learning Engineera među najvažnijim vještinama bih izdvojio naklonost prema istraživanju, a nakon toga: programiranje, kao i dobro poznavanje matematike, algoritama i strukture podataka. Sljedeća stepenica u mojoj karijeri je Senior Machine Learning Engineer, a zatim Machine Learning Consultant. S obzirom da živimo u vremenu u kojem količine podataka brzo rastu, a u budućnosti će se generisati sve više podataka – najbolji alat za analizu „Big data“ su Machine/deep learning algoritmi. 

Završio sam srednju Elektrotehničku školu i prirodan tok za dalji nastavak školovanje bio je Elektrotehnički fakultet. Očekivanja su bila da ću postati stručnjak iz oblasti koju ću studirati narednih 5 godina, međutim nakon završenog master studija shvatio sam da sam tek na početku sa učenjem i da vam fakultet samo pokaže gdje su ključevi vrata iza kojih se kriju neistražena područja koja ste samo „zagrebali“ tokom studija na fakultetu. Vodim se izjavom: ‘Ne možete znati sve, ali možete naučiti bilo šta.’. Ono što bi trebalo da se poboljša na fakultetima je da akademsko znanje bude što je moguće bliže vještinama koje su potrebne u industriji.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *