ANNT virtuelna uvertira u treći STEM Youth Camp

Dragi srednjoškolci,

Jesu li vam dosadila online predavanja? Želite li upoznati svoje vršnjake iz cijele BiH i s njima učiti kroz praktične eksperimente koje zajednički radite, svako iz sigurnosti svog doma? Želite li se družiti na STEM kampu uživo i lično upoznati neke od najuspješnijih mladih bosansko-hercegovačkih inženjera i naučnika iz STEM oblasti? Onda se prijavite na ANNT Virtuelnu uvertiru u treći STEM Youth Camp ovdje! Prijave su otvorene do 06.05.2021. u 23:59h. Učešće je potpuno besplatno!

ANNT tim bosansko-hercegovačkih inženjera i naučnika sa svjetskim iskustvom za vas priprema zanimljive eksperimente iz prirodnih nauka koje ćete raditi kod kuće, koristeći mobitel i objekte iz vašeg domaćinstva. Predstavljanje eksperimenata će se održati 8. maja 2021. godine u 12.00h online, što označava početak izazova. Za realizaciju eksperimenata ćete imati 4 sedmice, a 4 najbolja/najkreativnija učesnika će biti nagrađena zagarantovanim mjestom na STEM Youth Camp-u koji će se održati uživo, čim nam to epidemiološka situacija dozvoli (nadamo se u ljeto sljedeće godine). Prijavite se!

Program Virtuelne uvertire u treći STEM Youth Camp je namjenjen srednjoškolcima koji žele da upoznaju metodologiju naučnog rada kroz praktičnu izradu eksperimenata iz prirodnih nauka (fizika, biologija, mikrobiologija i biohemija). Slično kao što i pravi naučnici i istraživači otkrivaju novo znanje počinjući od neke hipoteze, zatim prikupljaju podatke i analiziraju ih da bi došli do validnih zaključaka, tako će i učesnici ovog programa imati priliku iz prve ruke učiti o prirodi kroz lična iskustva i naučno-istraživački proces. Svaki učesnik će dobiti pristup novoj web stranici koju je ANNT tim razvio, a pomoću koje će učiti kroz eksperimente.

Imajući u vidu da je nauka globalna i da naučnici u svom poslu surađuju sa kolegama iz cijelog svijeta, tako će i ovaj program zahtijevati da suradnju među učesnicima. Grupe od po dva učesnika će imati priliku surađivati na eksperimentima, kao i pridonijeti cjelokupnom programu. Primjer snage naše kolaboracije jeste mogućnost mjerenja radijusa planete Zemlje uz pomoć linijara! Kako? Prijavite se i saznajte!

Upoznajte vaše mentore i pogledajte šta vas očekuje ovdje.

Sažetke prethodnih kampova i utiske učesnika možete čitati na: SYC 2018 i SYC 2019.

Organizator: Asocijacija za napredak nauke i tehnologije
Donator: Američka ambasada u Bosni i Hercegovini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *